English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Siedme nebo Wolke 9

Siedme nebo
Réžia: Andreas Dresen
Germany , 2008, 98 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Michael Hammon
Scenár:Andreas Dresen, Cooky Ziesche, Laila Stieler, Jörg Hauschild
Hrajú:Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kühnert
Produkcia:Rommel Film
Predaj:The Match Factory
Distribúcia:Asociácia slovenských filmových klubov
Trailer:http://www.youtube.com/v/Wgs5KKt1yQ4&hl=en&fs=1

Krajčírka Inge ide vrátiť upravené nohavice svojmu zákazníkovi Karlovi. Pri návšteve pocítia k sebe náhlu vášeň a vyspia sa spolu. Inge žije s manželom Wernerom, preto sa vzťahu s Karlom spočiatku bráni, ale vzájomná (nielen sexuálna) príťažlivosť je silnejšia. Láska predsa kvitne v každom veku, i v tom dôchodkovom, v ktorom sa nachádzajú aj protagonisti tohto filmu.

Príbeh prináša tradičný ľúbostný trojuholník. Sleduje svojich hrdinov natvrdo – pri sexe, i v tých najbolestnejších situáciach. Pred divákom nič neskrýva, tabuizovaná téma erotiky medzi starými ľuďmi tu nachádza možno na prvý pohľad šokujúce, ale adekvátne zobrazenie – bez akejkoľvek strojenosti a s autenticitou, ale aj s porozumením a humorom.
Film predstavuje veľmi realistickú a dôležitú výpoveď o psychických i fyzických túžbach staršej generácie.
Film získal ocenenie na MFF Cannes v sekcii Týždeň kritiky.

Nominácia EFA: EURÓPSKY REŽISĚR, HEREČKA 2008

Andreas Dresen

Andreas Dresen (1963, Gera) stážoval vo filmovom štúdiu DEFA a študoval na Filmovej a televíznej akadémii Konrada Wolfa v Babelsbergu. Jeho prvý hraný film Stilles Land (Tichá krajina) získal v roku 1992 Hesseho filmovú cenu a Cenu nemeckej filmovej kritiky. Jeho druhý hraný film Nočné postavy (1998) získal v roku 1999 Nemeckú filmovú cenu. Jeho film Láska na grile (Halbe Treppe) získal Strieborného medveďa na Berlinale 2002 a bol uvedený na MFF Bratislava 2002 v sekcii Focus: Nové nemecké kino. Jeho najnovší film Siedme nebo získal cenu na MFF Cannes 2008 v sekcii Týždeň kritiky.

Filmografia

  • 1992: Stilles Land
  • 1994: Das andere leben des herrn Kreins (TV); Mein unbekannter
  • 1998: Nachtgestalten
  • 2000: Die Polizistin (TV)
  • 2002: Halbe Treppe
  • 2003: Denk ich an Deutschland - Herr Wichmann von der CDU (dok./doc.)
  • 2005: Willenbrock; Sommer vorm Balkon
  • 2008: Wolke 9; Whisky mit Wodka