English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Hneď sa vrátim Skrapp út

Hneď sa vrátim
Réžia: Sólveig Anspach
France ,Iceland , 2008, 92 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Bergsteinn Björgúlfsson
Scenár:Sólveig Anspach,Jean-Luc Gaget
Hrajú:Didda Jónsdóttir, Julien Cottereau, Joy Doyle, Erpur Eyvindarson, Ólafla Hrönn Jónsdóttir
Hudba:Martin Wheeler
Produkcia:Agat Films & CIE,
Ex Nihilo, Zik Zak Kvikmyndir
Predaj:BAC Films International
Trailer:http://www.youtube.com/v/ZEF_I-Cdixk&hl=en&fs=1

Anna Hallgrimsdóttir žije v Reykjavíku s dvoma synmi. Je otrávená islandským chladom, a tak sa rozhodne ukončiť svoje obchodné aktivity, aby sa mohla presídliť na vidiek. Venovala sa predaju drog. Prosperujúcu činnosť chce teraz predať za dobrú cenu. Díler, ktorý o to má záujem, jej oznámi, že peniaze bude mať v priebehu 48 hodín. Anna preto vyrazí na výlet, kde sa zapletie do všetkých možných rodinných dobrodružstiev. Medzitým sa jej kuchyňa zaplní priateľmi zákazníkmi, ktorí na ňu čakajú, kým sa nevráti a nepredá im ich dennú dávku.

„Všetky postavy v tomto príbehu sú ľudia mne blízki. Pociťovala som radosť, že s nimi môžem pracovať. Anna, hlavná hrdinka, je islandská poetka a rockerka, s ktorou som už spolupracovala na filme Stormy Weather. Pre tento film Didda napísala pár básní a pieseň. Chcela som urobiť film, ktorý by navodzoval pocity šťastia. Také pohodové kino, v ktorom dôležitú úlohu hrá hudba. Pre mňa fungujú čarovné okamihy vo filme takmer náhodne: keď život je nezávislý, keď herci nie sú iba hercami, ale keď zo seba vydolujú „dokumentárnu“ časť svojho vnútra...“ (Solveig Anspach)

Sólveig Anspach

Sólveig Anspach (1960, Vestmannaeyjar, Island) študovala filozofiu a klinickú psychológiu v Paríži, a potom filmovú školu FEMIS. Vo Francúzsku aj začala svoju filmovú kariéru nakrúcaním dokumentov. V hranom filme debutovala v roku 1999.

Filmografia

  • 1998: Barbara, tu n'es pas coupable (tv dok./tv doc.)
  • 1999: Que personne ne bouge! (tv dok./tv doc.); Haut les coeurs
  • 2001: Made in the USA (dok./doc.)
  • 2003: Stormy Weather
  • 2006: ep. Jane by the Sea z/from Les Européens
  • 2007: Bienvenue chez... (dok./doc.)
  • 2008: Skrapp út
  • 2009: Louise Michel (tv)