English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Divoká krv Sanguepazzo

Divoká krv
Réžia: Marco Tullio Giordana
France ,Italy , 2008, 148 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Roberto Forza
Scenár:Leone Colonna, Marco Tullio Giordana, Enzo Ungari
Hrajú:Monica Bellucci, Luca Zingaretti, Alessio Boni, Maurizio Donadoni, Giovanni Visentin
Hudba:Franco Piersanti
Produkcia:Bibi Film TV Srl, Paradis Films
Predaj:Wild Bunch
Distribúcia:Hollywood Classic Entertainment
Trailer:http://www.youtube.com/v/ArIGLjQ8LHE&hl=en&fs=1

Na svitaní 30. apríla 1945, päť dní po oslobodení, sa na periférii Milána objavia dve krvavé telá: Osvaldo Valenti a Luisa Ferida, ktorých popravili partizáni. Známa herecká dvojica, zbožňovaná verejnosťou, slávny a škandálny pár na striebornom plátne i mimo neho. Valenti a Ferida boli hviezdami a ikonami fašistickej kinematografie. V reálnom živote drogovo závislí umelci so sklonmi k sexuálnej promiskuite. Ich súkromný život bol divoký a nerestný, rovnako ako väčšina postáv, ktoré stvárňovali na filmovom plátne.

„Neverím na všeobecnú pamäť. Pamäť môže byť všeobecná, jednoduchá, vytvorená jednoduchými skúsenosťami, ale to nemôže byť predpísané dekrétom. Pamäť je naša história, naša identita. Nehovorím o národnej identite, o charaktere a kultúre ľudí, ale o našej osobnej identite, našej intimite, o DNA obrazci, odlišnom pre každú individualitu. Hodnoty sa vo všeobecnosti musia udržiavať. Bez spoločných hodnôt spoločnosť neexistuje. Preto existujú umelci: aby dali hlas radikálne odlišným spomienkam, aby porozprávali svoje príbehy. Nie históriu. Rozprávať o histórii je povinnosťou historikov.“ (Marco Tullio Giordana)

Marco Tullio Giordana

Marco Tullio Giordana (1950, Miláno) nakrútil svoj debut Milovať zatratených v roku 1980. V roku 2008 konečne dokončil Divokú krv, projekt, na ktorom pracoval vyše dvadsať rokov.

Filmografia

  • 1980: Maledetti vi ameró
  • 1981: La Cadutta degli angeli ribelli
  • 1984: Notti e nebie (tv)
  • 1988: Appuntamento a Liverpool
  • 1991: La Domenica specialmente
  • 1994: L'Unico paese al mondo
  • 1995: Pasolini, un delitto italiano
  • 1996: Scarpette bianche (tv)
  • 2000: Cento passi
  • 2001: Un Altro mondo é possibile
  • 2003: La Meglio gioventú
  • 2005: Quando sei nato non puoi piú nasconderti
  • 2008: Sanguepazzo