20. MFF Bratislava pozná víťazov

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

 

 

SÚŤAŽ HRANÝCH FILMOV

 

POROTA SÚŤAŽE HRANÝCH FILMOV

Marián Mitaš, Slovensko

Markéta Pášmová, Česká republika

Gena Teodosievska, Macedónsko

 

 Cena za najlepší hraný film

Slepá škvrna / Blindesone / Blind Spot

(r. Tuva Novotny, Nórsko,  2018)

 

Za výnimočný, no zároveň aj znepokojujúci príbeh, ktorý je po hereckej stránke úplne presný. Začína naivne, je natočený na jeden záber a divák so zatajeným dychom čaká, čo sa stane ďalej. Končí sa znepokojujúcou atmosférou a neistotou. Pre nedostatok emócii tu nie je priestor, avšak tvorcovia filmu nám odopierajú právo na vysvetlenie. Tínedžeri a ich tajný život, ktorý je neskutočne vzdialený do toho nášho, naozaj si máme všimnúť iba to? Toto súčasné vyjadrenie filmovej estetiky vzbudzuje v divákoch základné pocity, pri čom kamera a protagonista sú akoby jedno a tento pocit pretrváva.

 

 

 

Cena pre najlepšieho režiséra

Meryem Benm´Barek za film Sofia

(Francúzsko, Katar,  2018)

          

Režisérka vytvára jasne definované postavy, ktoré zažívajú situácie, podobné gréckej tragédii. Prostredníctvom nich vykresľuje celkové spoločenské a politické spoločenské dianie. Všetci sú spokojní, okrem toho, ktorý sa zaoberá spravodlivosťou, tým pádom je von z hry. Takýto je aj príbeh marockého filmu, kde každý kalkuje s vlastnou vierou aj s vierou iných, v mene väčšieho dobra, v mene toho, aby získali lepší prehľad o tom, čo sa deje. Sophia je zdanlivo stratená a osamelá. Presne si vyráta, čo má robiť, aby získala dôveru tých, na ktorých sa spolieha. Občas je film vtipný, inokedy smutný. Táto dráma o človeku, kde význam ženského a mužského princípu otvára viaceré témy, ale tiež uzatvára isté dilemy.

 

 

 

Cena za najlepší ženský herecký výkon

Christine Sønderris vo filme

Frézovacia hlava / Cutterhead

(r. Rasmus Kloster Bro, Dánsko, 2017)

 

Život v Dánsku plynie s neuveriteľnou ľahkosťou. Ak nastane problém, vyrieši sa. V tomto duchu je vytvorená hlavná postava vo filme Cutterhead. Nebojácne sa vydáva do dánskeho podzemia, kde je svedkom razenia nového tunela. Požiar v tuneli ku nej privádza dvoch imigrantov z Chorvátska a Eritrei, ktorí celkom otrasú jej svetom, doslovne aj symboliky. Pokiaľ ide o herecký výkon, môžeme hovoriť o skvele vystavanej postave, ktorá aj v tých najťažších chvíľach ukazuje svoju dôstojnosť a trpezlivosť a nepochybuje o tom, že zvíťazí. Výborná postava a dokonalá herečka,  o ktorej ešte budeme počuť.

 

 

 

Cena za najlepší mužský herecký výkon

 Aset Imangaliev vo filme Šlamúnova hora / Suleiman gora  / Suleiman Mountain

(r. Elizaveta Stishova, Rusko, Kirgizsko, 2017)

 

Za postavu, ktorá na začiatku filmu nie je hlavou postavou, ale skôr negatívnou, sa postupne stáva protagonistom s nenápadným dôvtipom. S neuveriteľnou ľahkosťou mení svoje správanie voči dvom partnerom, synovi a vlastne aj ostatným. Je klamár a zlodej, prešibaný dobrodruh, zvyknutý dosiahnuť svoje pomocou vlastných trikov, čo sa však zmení v záverečnej scéne. Postava, ktorú by si každý skvelý herec rád zahral.

 

 

 

Špeciálne ocenenie


José

(r. Li Cheng, Guatemala, 2018)

 

Za minimalistický prístup k odlišnej, stále neprijateľnej forme lásky medzi rovnakými pohlaviami, odvážne hľadanie spriaznenej duše, cesta ku normálnemu každodenného životu homosexuálneho páru v malom meste v znevýhodnenej  a silne katolíckej Guatemale. Vďaka tomu to všetkému je film nezvyčajný a odvážny.

 

 

 

 

POROTA FIPRESCI

Bettina Hirsch, Nemecko

Viera Langerová, Slovensko

Michele Sancisi, Taliansko

 

Cena poroty FIPRESCI

Krištáľová labuť / Khrustal / Crystal Swan

(r. Darya Zhuk, Bielorusko, Nemecko, USA, Rusko, 2018)

 

Vďaka živej kinematografii a energetickým rytmom hudby 90.rokov, ktoré sú v kontraste s pochmúrnym prostredím temnej postkomunistickej éry, porota vybrala bieloruský film Krištáľová labuť. V tomto celovečernom debutovom filme mladej režisérky Darye Zhukovej, sa odráža talent a sľubné profesionálne schopnosti. Krištáľová labuť je fascinujúcou štúdiou postkomunistickej mladosti.

 

 

 

ŠTUDENTSKÁ  POROTA

Jakub Kňažko, Gabriela Tuchyňová, Dominika Jarečná zo Slovenska

 

Cena Študentskej poroty

Rozkvitnuté údolie / Virágvölgy / Blossom Valley

(r. László Csuja, Maďarsko, 2018)

 

Na 20. ročníku IFFB sme za študentskú porotu rozhodli udeliť cenu filmu Rozkvitnuté údolie.

Film nás zaujal nenúteným spracovaním témy rodičovstva protagonistami, ktorí sú na prvý pohľad neschopní vytvoriť väzby vhodné pre výchovu dieťaťa . Vytvoril tak kontrast so súčastným stavom rodiny a položil otázku, či nie je čas na zmenu. Oceňujeme kasting hercov, vizuálne stvárnenie a využitie láskavého humoru.

 

Vážení fanúšikovia filmu a filmového umenia, milí diváci, kolegovia, priatelia, verte nám, že sme tí poslední, ktorí sa tak chceli a museli rozhodnúť, ale zároveň musíme a chceme byť tí prví, ktorí vám toto rozhodnutie oznámia: Medzinárodný filmový festival Bratislava sa v roku 2019 neuskutoční.

Cenu divákov získal na základe hlasovania návštevníkov festivalu druhý celovečerný hraný film režisérky Wanuri Kahiu o zakázanej láske v Keni Rafiki (2018).

Ocenenia 20. ročníka MFF Bratislava 2018

„Keď máš to šťastie, že ťa živí to, čo máš rád, má to zároveň aj odvrátenú stránku – tú vec už vlastne nikdy nerobíš pre radosť, vždy je to práca“

 

Tomáš Hudák. Študoval filmovú vedu (kritiku) na VŠMU. Milovník filmu, hudby, literatúry a celkovo umenia. Aktuálne pôsobí ako freelancer – píše recenzie o filmoch a spoluorganizuje viacero slovenských filmových festivalov.

Šimon Šafránek. Režisér, spisovateľ, novinár, DJ – multižánrový umelec s citom pre hudbu a slovo. Freelancer píšuci pre Deník N, Hospodářské noviny, Reflex, Magnus a i. Zameriava sa primárne na oblasť filmu, hudobných videoklipov a celkovo kultúrne dianie. Na MFF Bratislava 2018 príde osobne predstaviť svoj celovečerný debut o  skateboardingu v Československu King Skate.

 

Po filmoch sme lepší, krajší, odvážnejší, romantickejší, slobodnejší“

  

Bibiana Ondrejková. Známa divadelná i dabingová herečka a moderátorka. Široká verejnosť ju pozná hlavne vďaka prepožičanému hlasu Phoebe Buffay z Priateľov. Vizuál si mnohí spájajú so slovenskými seriálmi Ochrancovia (2014), Vdova (2014), Kriminálka Staré Mesto (2010) či Panelák (2008).

„Herci vnášajú do filmu najviac emócií a dávajú mu dušu“

 

Daniel Rihák. Čerstvý absolvent štúdia katedry filmovej réžie VŠMU pod vedením prof. Martina Šulíka. Režisér (zatiaľ) študentských filmov a množstva reklamných spotov. Jeho absolventský film Výlet nedávno získal cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší zvuk na študentskom festivale Áčko.

 

„Všetky ženy majú v sebe silu veci zmeniť“

 

Ivana Hucíková patrí do generácie mladých filmáriek a filmárov. Študovala na VŠMU, ktorú ukončila v roku 2015 filmom Matky a dcéry. „Bratislavčanka“ z Oravy, striedavo žijúca a tvoriaca na Slovensku a v USA. Doposiaľ má na konte viaceré krátke dokumentárne filmy: Into My Life (2018), Connie&Corey (2017) a i. Aktuálne pracuje na vývoji niekoľkých filmových projektov, či už ako režisérka, producentka alebo strihačka.

Autorka textu: Kristína Országhová (umelkyňa)

 

„Marseille, neskorý február. Z istého uhla pohľadu som to pokašlal a uhly pohľadu sa rátajú. Uhly útoku. Môj príbeh je jednoduchý. Príbeh muža, ktorý opustil Francúzsko na príliš dlhý čas. Vojak, ktorý odišiel z armády ako seržant. Hlavný seržant Galoup. To som ja. Nespôsobilý pre život. Nespôsobilý pre civilný život.“

Slávnostné uvedenie filmu HOVORY S TGM sa uskutoční 1. 12. 2018 o 18 hod. v Kine Lumiére, v rámcii 20. ročníka MFF BRATISLAVA. Pozrite si rozhovor s hercom Martinom Hubom pre Kinorama.sk

„Kino je skvelé médium na zdieľanie spoločných európskych hodnôt“

 

Dominika Jarečná sa narodila v roku 1999 v Bratislave. Aktuálne študuje odbor Teória a dejiny umenia na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne (Česko). Bola členkou poroty Giornate degli Autori na MFF v Benátkach 2018 a je ambasádorkou ceny LUX na roky 2018-2019.