English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Túžba, opatrnosť Se, Jie

Bez obrázku
Réžia: Ang Lee
China ,United States , 2007, 156 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Rodrigo Prieto
Scenár:Wang Hui Ling, James Schamus
Hrajú:Tony Leung Chiu Wai, Tang Wei, Joan Chen, Wang Leehom
Hudba:Alexandre Desplat
Produkcia:Mr Yee Productions c/o, Focus Features International
Predaj:Focus Features

Temný ľúbostný príbeh sa odohráva v Šanghaji štyridsiatych rokov minulého storočia počas japonskej okupácie. Hlavnou hrdinkou je čínska študentka, ktorej revolučné odhodlanie schladí jej sexuálna závislosť na kolaborantovi. A toho má vydať odboju.

Erotický špionážny thriller vznikol podľa predlohy čínskej spisovateľky Eileen Chang, známej ako ázijská Jane Austen, kvôli jej záujmu pre vidiecke názory a obyčaje.

„Žiadny iný príbeh Eileen Chang nie je taký krásny a krutý zároveň ako Túžba, opatrnosť. Cibrila tento príbeh mnoho rokov, možno desaťročia, aby ho prinavrátila ku kriminálnej zápletke a tiež k traume, ktorú prežíva obeť. Vo filme mi však nešlo o vernú adaptáciu predlohy, tú sme si nanovo vystavali. Rovnako aj postavám sme upravili ich výstupy.“ (Ang Lee)

Film získal Zlatého leva MFF v Benátkach 2007.
Ang Lee

Ang Lee (1954, Pingtung, Tchajwan) je jedným z najväčších súčasných režisérov. Jeho druhý celovečerný film Svadobná hostina získal Zlatého medveďa na MFF Berlín a nominácie na Oscara a Zlatý glóbus. Po ňom nasledovali ďalšie úspešné filmy – Rozum a cit (1995), Ľadová búrka (1997), Tiger a dark (2000) a Skrotená hora (2005), za ktorú získal Oscara za réžiu.

Filmografia

  • 1992: Tui shou/ Pushing Hands
  • 1993: Hsi yen/ The Wedding Banquet
  • 1994: Yin shi nan nu/ Eat Drink Man Woman
  • 1995: Sense and Sensibility
  • 1997: The Ice Storm
  • 1999: Ride with the Devil
  • 2000: Wo hu cang long/Crouching Tiger, Hidden Dragon
  • 2001: Chosen (kr./sh.)
  • 2003: Hulk; 2005: Brokeback Mountain
  • 2007: Se, jie/Lust, Caution