English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Psie dni Hundstage

Bez obrázku
Réžia: Ulrich Seidl
Austria , 2001, 121 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Wolfgang Thaler
Scenár:Ulrich Seidl, Veronika Franz
Hrajú:Maria Hofstätter, Alfred Mrva, Erich Finsches, Gerti Lehner, Franziska Weiß, René Wanko, Claudia Martini, Victor Rathbone, Christian Bakonyi, Christine Jirku, Victor Hennemann, Georg Friedrich
Produkcia:Allegro Film Produktions Ges.m.b.H.
Predaj:The Coproduction Office

Je horúci a dusný víkend v prímestskej časti Viedne, niekde medzi diaľnicou a výjazdovými cestami, hypermarketmi a novými sídliskami. Počas týchto letných psích dní prostredníctvom šiestich vzájomne poprepletaných príbehov odhaľujeme svet dezilúzie a opustených duší. Dni sú lenivé a melancholické. Noci, presiaknuté alkoholom, sexom a hudbou, uvoľnujú príval násilia.

Film získal Veľkú cenu poroty na MFF Benátky 2001, Zvláštnu cenu poroty za réžiu (ex aequo) a Cenu FIPRESCI na MFF Bratislava 2001 a Grand Prix za najlepší film na MFF Gijón 2001.

Režisér o fime:

„Psie dni je názov môjho prvého celovečerného filmu. Ja osobne nerozlišujem medzi dokumentami a celovečernými filmami. Pri mojich predošlých filmoch som mal úžasné skúsenosti s nehercami. V Psích dňoch som chcel posunúť tieto skúsenosti o krok ďalej do čisto fiktívneho kontextu. Chcel som urobiť film, v ktorom neodlíšite hercov od nehercov.“

Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (1952, Viedeň) je režisérom viacerých dokumentárnych filmov, ktoré získali mnoho ocenení. Patria medzi ne filmy ako Jesus, du weißt (Ježiš, ty vieš), Models (Modelky) a Tierische Liebe (Zvieracia láska). Jeho metódy, vďaka ktorým dosahuje vo svojich filmoch najväčšiu možnú autenticitu a prezentuje ľudí v ich najosamelejších a najintímnejších momentoch, vždy viedli k polemike. Jeho prvý hraný film Hundstage (Psie dni) vyhral v roku 2001 Zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Import Export je prvým filmom, ktorý Seidl aj produkoval.

Filmografia

  • 1980: Einsvierzig (kr./sh.)
  • 1982: Der Ball (kr./sh.)
  • 1990: Good News – Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern;
  • 1992: Mit Verlust ist zu rechnen;
  • 1994: Die letzten Männer (tv)
  • 1995: Bilder einer Ausstellung (tv);Tierische Liebe
  • 1997: Der Busenfreund (tv)
  • 1998: Models; Spass ohne Grenzen (tv)
  • 2001: Hundstage
  • 2002: Zur Lage: Österreich in sechs Kapiteln
  • 2003: Jesus, du weisst
  • 2006: Brüder lasst uns lustig sein (kr./sh.)
  • 2007: Import Export