English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Neznáma Antarktída Neznáma Antarktída

Neznáma Antarktída
Réžia: Pavol Barabáš
Slovakia , 2007, 40 min.
Film:farebný ,HDV
Kamera:Pavol Barabáš
Scenár:Pavol Barabáš
Hudba:Michal Novinski
Produkcia:K2 studio, s. r. o.
Predaj:K2 studio, s. r. o.

Prvý deň bezvetria. Zradné slnko svieti nepretržite deň i noc. V ušiach desivé ticho. Priteká zovšadiaľ, doslova bolí. A zima. Bolí taktiež. Ozajstná až nepredstaviteľná. Všade, kam oči dovidia, nedozierna biela púšť. Sneh a obloha. Nič iné len dve farby: biela a modrá. A hlavne – čisto. V hlave, pod nohami i navôkol. Neprenosná skúsenosť. Dvadsaťštyri miliónov štvorcových kilometrov ľadu a oni – sami, kdesi uprostred najchladnejšieho kontinentu. Rozhodli sa, že pôjdu pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod.

Pavol Barabáš

Pavol Barabáš (1959, Trenčín) je autor širokej škály horských a dobrodružných filmov, o ľuďoch žijúcich v extrémnych podmienkach, ktoré dostali množstvo ocenení najmä v zahraničí. Nakrúcal v neprístupnej divočine, v dravých riekach, na ľadových štítoch i v hlbokých jaskyniach, ďaleko od civilizácie. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých hrdina ide až na hranicu svojich možností. Fascinuje ho každé stretnutie s cudzou kultúrou. Má za sebou niekoľko objavných expedícií, od objavenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch Novej Guiney, cez spoluobjavenie megajaskyne na stolovej hore Chimantá, až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria na Antarktíde. Je držiteľom prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo i ceny Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za dlhodobý prínos k audiovizuálnej tvorbe s environmentálnou tematikou.

Filmografia

  • 1986: Kvapky potu na snehu
  • 1987: Záchrana v horách
  • 1994: Tatranské memento
  • 1995: Karakoram Highvvay
  • 1996: Cez divoký Baltistan; Budhistický Ladakh
  • 1997: 80 metrov pod vrcholom
  • 1998: Pod Kancendžongou je ich domov; Budhistizmus na streche sveta;               118 dni v zajatí ladu; Ked sa ti život obráti chrbtom
  • 2000: Za hranicami tmy; Tajomné Mamberamo; Szent Istvan
  • 2001: Mustang; Expedícia Sibír
  • 2002: Omo - Cesta do praveku
  • 2003: Tatry Mystérium
  • 2004: Amazónia Vertical
  • 2005: Pururambo
  • 2006: Tepuy – Cesta do hlbín Zeme
  • 2007: Neznáma Antarktída; High Tatras – A Wilderness Frozen in Time
  • 2008: Carstenz – siedma hora; Bhutan – Hľadanie šťastia