English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Návrat bocianov Návrat bocianov

Bez obrázku
Réžia: Martin Repka
Slovakia , 2007, min.
Kamera:Miroslav Gábor
Scenár:Martin Repka, Eugen Gindl
Hrajú:Katharina Lorenz, Florian Stetter, Radek Brzobohatý, Lukáš Latinák, Zuzana Maurery, Karol Csino, Kyra Mladeck
Hudba:Johannes Repka, Mathias Raue
Produkcia:Sen film s.r.o., Stoked Film GmbH, Hoo Doo s.r.o. Koprodukcia/Co-production: Arte, HR(ARD)
Predaj:Sen Film, s.r.o.

Príbeh mladej letušky Vandy, ktorá má neustále pocit, že musí lietať aj v súkromnom živote bez toho, aby mala pevnú zem pod nohami. Útek do spustnutej dediny Runina, kde žije Vandina babka, ju vtiahne do dobrodružstva vedúceho až k obchodovaniu s ľudskými osudmi. Táto cesta ju núti pozastaviť sa a rozpoznať hodnotu svojho pôvodu, aby sa mohla vrátiť s istotou, že má v tomto svete domov.

Film Návrat bocianov je dráma, ktorú režisér a spoluautor scenára Martin Repka označil za realistickú rozprávku odohrávajúcu sa na pozadí chladnej skutočnosti. Je to príbeh odhaľovania vnútra človeka, ktorý blúdi, robí chyby, no zbiera skúsenosti, nachádza vieru a dokáže ísť za svojím snom.

„Na začiatku som mal plán vytvoriť projekt zo súčasnosti, s konfrontáciami odlišných  životných pocitov ľudí v krajinách, ktoré na prvý pohľad vyzerajú rozdielne, no predsa majú spoločného viac, ako si človek myslí. Z vízie pomaly vznikal príbeh – príbeh o ceste, ktorá tieto svety spája.“ (Martin Repka)

Film je slovenskou nomináciou na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.
Martin Repka

Martin Repka (1975, Frankfurt nad Mohanom) žil od roku 1982 v Offenbachu nad Mohanom. V rokoch 1995-1997 študoval dejiny a filozofiu na Univerzite Johanna Wolfganga Goetheho vo Frankfurte nad Mohanom a v rokoch 1996-2001 réžiu na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. V roku 2000 založil produkčnú spoločnosť SEN FILM s. r. o. Za svoje krátkometrážne filmy získal ceny na mnohých filmových festivaloch (napríklad v Mníchove, Gente, Amsterdame). V súčasnosti žije s manželkou a synom v Bratislave. Návrat bocianov je jeho celovečerným debutom.

Filmografia

                    (výber/selection)
  • 1996: Keď topánka tlačí
  • 1997: Plávanie
  • 1998: Päť otupených zmyslov
  • 1999: Zlodeji ep. z/from Šesť statočných
  • 2000: Posledná večera
  • 2006: Smäd (všetky krátke hrané/all short fiction)
  • 2007: Návrat bocianov