English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Na druhej strane Auf der anderen Seite

Bez obrázku
Réžia: Fatih Akin
Germany ,Turkey , 2007, 122 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Rainer Klausmann
Scenár:Fatih Akin
Hrajú:Nurgül Yesilcay, Baki Davrak, Patrycia Ziolkowska, Nursel Köse, Hanna Schygulla
Hudba:Shantel
Produkcia:Corazón International (Germany), Anka Film (Turkey), Dorje Film
Predaj:The Match Factory
Distribúcia:Tatra Film

Nejat patrí k druhej generácii tureckých prisťahovalcov do Nemecka a váži si svoje postavenie, ktoré dosiahol vďaka vzdelaniu. Neschvaľuje pomer svojho otca s prostitútkou Yeter. Názor zmení, keď sa dozvie, že otcova priateľka  posiela do Turecka peniaze, aby jej dcéra mohla študovať. Ženina smrť, ktorú zaviní otec svojou prchkosťou, postaví medzi syna a otca bariéru. Otec je odsúdený a Nejat odchádza do Istanbulu hľadať Yeterinu dcéru Ayten. Netuší, že tá ako politická aktivistka už predtým utiekla pred tureckou políciou do Nemecka, kde sa spriatelila s nemeckou študentkou Lotte. Ayten však v Nemecku zatkne polícia a následne je vyhostená do Turecka, kde ju uväznia. Lotte sa za ňou vydá, napriek nesúhlasu svojej matky. Hrou osudu sa Lotte stretáva s Nejatom, ktorý v Istanbule zostal, a udalosti, ktoré sa rozpútali Lottiným odhodlaním stretnúť sa s uväznenou priateľkou, ovplyvnia ich životy. Jedného dňa sa do Isanbulu vydá aj Lottina matka, aby vďaka vlastnej skúsenosti prehodnotila svoje postoje.

Film získal Cenu za scenár na MFF v Cannes 2007.

Fatih Akin

Fatih Akin (1973, Hamburg) je synom tureckých emigrantov. Vyštudoval film na Vysokej škole výtvarných umení. Zaoberá sa herectvom, ale zároveň nakrútil aj viacero videofilmov a krátkych hraných filmov. V roku 1997 debutoval celovečerným filmom Krátko a bezbolestne a v roku 2002 nakrútil film V júli (uvedený na MFF Bratislava 2002), ktorý získal množstvo diváckych ocenení. Jeho film Proti múru (uvedený na MFF Bratislava 2005) získal Zlatého berlínskeho medveďa a Cenu FIPRESCI na Berlinale 2004 a Európsku filmovú cenu za najlepší film.

Filmografia

  • 1995: Sensin – Du bist es! (kr./sh.)
  • 1996: Getürkt (kr./sh.)
  • 1998: Kurz und schmerzlos
  • 2000: Im Juli; Wir haben vergessen zurückzukehren (tv dok./doc.)
  • 2002: Solino
  • 2003: Gegen die Wand
  • 2004: ep. Die bösen alten Lieder z/from Visions of Europe
  • 2005: Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul
  • 2007: Auf der anderen Seite