English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Muž z Londýna The Man from London

Muž z Londýna
Réžia: Béla Tarr
Germany ,France ,Hungary , 2007, 135 min.
Film:35mm ,čiernobiely
Kamera:Fred Kelemen
Scenár:László Krasznahorkai, Béla Tarr podľa románu / based on the novel L'Homme de Londres by Georges Simenon
Hrajú:Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Janos Derzsi, Erika Bok, Agnes Szirtes, Istvan Lenart
Hudba:Mihály Víg
Produkcia:T.T. Filmmühely (Hungary), 13 Production (France), Cinéma Soleil (France), Black Forest Films (Germany), Von Vietinghoff Filmproduktions (Germany), Arte France Cinéma (France)
Predaj:Fortissimo

Maloin žije jednotvárny život bez nejakých očakávaní ako strážca v morskom prístave, kde monotónne zaznamenáva svet vôkol seba. Už rezignoval na pomalé a neodvratné zhoršovanie života okolo seba a svojej absolútnej osamelosti. Keď sa ale stane svedkom vraždy, nastane v jeho živote náhly obrat. Musí čeliť otázkam morálky, hriechu, trestu, keď sa ocitá na hranici medzi nevinou a účasťou na zločine. Táto situácia ho privedie k zásadnej otázke o zmysle a cene ľudskej existencie.

Je to príbeh o túžbe, o ľudskom nezničiteľnom úsilí po slobodnom a šťastnom živote. O ilúziách, ktoré sa nikdy neuskutočnili – o veciach, ktoré nám všetkým dávajú energiu pokračovať v živote, ísť večer spať a nasledujúci deň opäť vstať. Maloinov príbeh je aj naším príbehom. Nás všetkých, ktorí pochybujú a sú schopní pochybovať o svojej obyčajnej banálnej existencii.

Béla Tarr

Béla Tarr (1955, Pécs) absolvoval v roku 1981 budapeštiansku Divadelnú a filmovú akadémiu. Pracoval v MAFILM-e v svetoznámom štúdiu Bélu Balázsa, ktoré bolo špecializované na tvorbu mladých filmárov a na experimentálnu tvorbu. Od roku 1990 vyučuje na berlínskej Filmovej akadémii. Je jedným z najvýznamnejších maďarských režisérov 90. rokov. Jeho film Werkmeisterove harmónie bol uvedený na MFF Bratislava 2001. 

Filmografia

  • 1977: Családi tűzfészek (kr./sh.)
  • 1978: Hotel Magnezit (kr./sh.)
  • 1979-1980: Szabadgyyalog (kr./sh.)
  • 1982: Panelkapcsolat; Macbeth (tv)
  • 1984: Öszi almanach
  • 1987: Kárhozat
  • 1989: Az utolsó hajó (kr./sh.)
  • 1991-94: Sátántangó
  • 1995: Utazás az alföldön (kr./sh.)
  • 2000: Werkmeister harmóniák
  • 2004: ep. Prologue z/from Visions of Europe
  • 2007: The Man from London