English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Les trúchlenia Mogari no mori

Les trúchlenia
Réžia: Naomi Kawase
France ,Japan , 2007, 97 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Hideyo Nakano
Scenár:Naomi Kawase
Hrajú:Shigeki Uda, Machiko Ono, Makiko Watanabe, Kanako Masuda, Yoichiro Saito
Hudba:Masamichi Šigeno
Produkcia:Kumie Inc. (Japan), Celluloid Dreams Productions (France)
Predaj:Dreamachine

Šigeki, ktorý trpí príznakmi senility, žije v malom domove pre starých ľudí pod láskavým dohľadom mladej opatrovateľky Mačiko. Obaja si v sebe nesú ťaživé tajomstvo straty blízkeho človeka. Mačiko dostane povolenie vziať Šigekiho na výlet. Auto po ceste dostane poruchu a Mačiko chce privolať pomoc. Šigeki vystúpi z auta a vydá sa do blízkeho lesa. Mačiko, aby ho nestratila z očí, ide za ním postupne ďalej a ďalej do hlbokého pustého lesa, až v ňom obaja zablúdia a sú nútení tu stráviť noc. Ani na druhý deň sa im nedarí nájsť cestu von, ale Šigekimu to zrejme nevadí, naopak, akoby sa mu vracal stratený rozum. Mačiko pochopí starcovu domnienku, že našiel miesto, kde bola pochovaná jeho dávno zosnulá žena, a to mu navracia pokoj a pocit šťastia. Aj ona sama má pocit, ako by ju prestával trápiť pocit viny za smrť svojho dieťaťa.

„Mogari označuje obdobie smútku alebo miesto smútku. V kraji Tawara, kde sa film odohráva, sú mŕtvi pochovávaní bez kremácie a vidiečania dodnes dodržiavajú tradíciu pohrebných sprievodov.“ (Naomi Kawase)

Film, v ktorom hrá zásadnú úlohu majestát prírody, získal na 60. MFF v Cannes Veľkú cenu poroty.
Naomi Kawase

Naomi Kawase (1969, Nara, Japonsko) absolvovala fotografickú školu v Osake, kde neskôr aj učila. Úspech jej priniesli už prvé dokumenty. V roku 1995 založila produkčnú spoločnosť Kumie. V roku 1997 debutovala réžiou hraného filmu.

Filmografia

  • 1992: Ni tsutsumarete (dok./doc.)
  • 1993: Shiori tsuki (dok./doc.)
  • 1997: Moe no suzaku; Somaudu monogatari
  • 2000: Hotaru
  • 2001: Dans le silence du monde (dok./doc.)
  • 2002: Tsuioku no dansu (dok./doc.)
  • 2003: Shara
  • 2004: Kage (dok./doc.)
  • 2006: Tarachime (dok./doc.)
  • 2007: Mogari no mori