English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Ježiš, ty vieš Jesus, du weisst

Ježiš, ty vieš
Réžia: Ulrich Seidl
Austria , 2003, 87 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Wolfgang Thaler, Jerzy Palacz
Scenár:Ulrich Seidl, Veronika Franz
Hrajú:Elfriede Ahmad, Waltraute Bartel, Hans-Jürgen Eder, Thomas Ullram, Angelika Weber, Thomas Grandegger
Produkcia:MMKmedia
Predaj:The Coproduction Office

Film ako spovednica. Ľudia idú do kostola, sedia sami na lavici, modlia sa k Ježišovi, ktorý je im všetkým – otcom i priateľom, spasiteľom i záchrancom, poradcom i utešovateľom, hovorcom, mlčiacim, milujúcim. Vidíme tu študenta, ktorý napriek nasúhlasu svojich rodičov denne chodí na omšu, všetok svoj voľný čas trávi na fare a Ježišovi jednoducho všetko porozpráva: erotické fantázie i svoje hrdinské sny. Alebo učiteľka chémie na dôchodku, ktorú partner podvádza s inou ženou. Vo svojich modlitbách spriada pomstu. Ale nie je pomsta hriech? Ako i mnoho ostatných, príde do kostola a sťažuje si, kolaboruje, zamýšľa sa a prosí Ježiša, aby jej odpustil. Ulrich Seidl tu ostrou formou prezentuje šesť úryvkovitých portrétov veriacich, ktorí kladú otázky, hľadajú odpovede a vyžalovávajú sa Ježišovi zo svojich trápení. Každý z týchto príbehov pritom otvára priestor, intimitu, pohľad na niečo, čo by sa dalo nazvať Bohom.

Film získal Cenu za najlepší dokumentárny film (nad 30 minút) na MFF Karlovy Vary 2003, Viedenskú filmovú cenu na Viennale a Cenu Ericha Neuberga.

Režisér o fime:

„Nechcel som poukázať na pokrytectvo alebo skostnatelosť, na neurotickosť či bigotnosť, a ani na gýčovitosť katolíckej cirkvy. Mňa zaujímala intímna modlitba ľudí k Bohu.“

Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (1952, Viedeň) je režisérom viacerých dokumentárnych filmov, ktoré získali mnoho ocenení. Patria medzi ne filmy ako Jesus, du weißt (Ježiš, ty vieš), Models (Modelky) a Tierische Liebe (Zvieracia láska). Jeho metódy, vďaka ktorým dosahuje vo svojich filmoch najväčšiu možnú autenticitu a prezentuje ľudí v ich najosamelejších a najintímnejších momentoch, vždy viedli k polemike. Jeho prvý hraný film Hundstage (Psie dni) vyhral v roku 2001 Zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Import Export je prvým filmom, ktorý Seidl aj produkoval.

Filmografia

  • 1980: Einsvierzig (kr./sh.)
  • 1982: Der Ball (kr./sh.)
  • 1990: Good News – Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern;
  • 1992: Mit Verlust ist zu rechnen;
  • 1994: Die letzten Männer (tv)
  • 1995: Bilder einer Ausstellung (tv);Tierische Liebe
  • 1997: Der Busenfreund (tv)
  • 1998: Models; Spass ohne Grenzen (tv)
  • 2001: Hundstage
  • 2002: Zur Lage: Österreich in sechs Kapiteln
  • 2003: Jesus, du weisst
  • 2006: Brüder lasst uns lustig sein (kr./sh.)
  • 2007: Import Export