English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Import Export Import Export

Bez obrázku
Réžia: Ulrich Seidl
Austria , 2007, 135 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Ed Lachman, Wolfgang Thaler
Scenár:Ulrich Seidl, Veronika Franz
Hrajú:Ekateryna Rak, Paul Hofmann, Michael Thomas, Maria Hofstätter, Georg Friedrich, Natalija Baranova, Natalia Epureanu, Petra Morzé, Dirk Stermann, Erich Finsches
Produkcia:Ulrich Seidl Film Produktion GmbH
Predaj:Asociácia slovenských filmových klubov
Distribúcia:Asociácia slovenských filmových klubov

Import: Oľga, mladá zdravotná sestra z Ukrajiny, hľadá lepší život na Západe. Emigruje do Rakúska a zamestná sa ako upratovačka na geriatrickej klinike, kde ju jeden 82-ročný pacient požiada o ruku.

Export: Paul, mladý Rakúšan, bývalý pracovník bezpečnostnej služby, musí každé ráno hľadať nejaký pádny dôvod na to, aby vôbec vstal. Vydáva sa so svojím otčimom skúsiť šťastie na Východe. Skončia na Slovensku a potom na Ukrajine, kde nie je núdza ani o alkohol, ani o pekné dievčatá.

Film získal Grand Prix na MFF Jerevan 2007. Režisér o fime:

„Každý z mojich filmov má svoje vlastné pravidlá a žiaden z nich nevzniká ľahko. Už roky som sníval o tom, že nakrútim film vo východnej Európe, lebo mám k týmto ľuďom blízko. A tak som začal písať príbehy, ktoré sú o pohybe medzi východom a západom. Moje scenáre sú vždy iba obrysmi toho, čo sa bude nakrúcať. Keď sa začne filmovanie, vydáme sa spolu s celým tímom na cestu, ktorá má síce určený smer, ale nikto nevie, ktorými chodníkmi sa budeme uberať, aby sme dorazili do cieľa. Nakrúcať film je pre mňa jeden veľmi činorodý a namáhavý proces, ktorý vyžaduje mnoho útrap. Nikdy to sebe ani mojim spolupracovníkom nerobím ľahké, každý z mojich filmov je dobrodružstvom, o ktoré musím tvrdo bojovať.”

Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (1952, Viedeň) je režisérom viacerých dokumentárnych filmov, ktoré získali mnoho ocenení. Patria medzi ne filmy ako Jesus, du weißt (Ježiš, ty vieš), Models (Modelky) a Tierische Liebe (Zvieracia láska). Jeho metódy, vďaka ktorým dosahuje vo svojich filmoch najväčšiu možnú autenticitu a prezentuje ľudí v ich najosamelejších a najintímnejších momentoch, vždy viedli k polemike. Jeho prvý hraný film Hundstage (Psie dni) vyhral v roku 2001 Zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Import Export je prvým filmom, ktorý Seidl aj produkoval.

Filmografia

  • 1980: Einsvierzig (kr./sh.)
  • 1982: Der Ball (kr./sh.)
  • 1990: Good News – Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern;
  • 1992: Mit Verlust ist zu rechnen;
  • 1994: Die letzten Männer (tv)
  • 1995: Bilder einer Ausstellung (tv);Tierische Liebe
  • 1997: Der Busenfreund (tv)
  • 1998: Models; Spass ohne Grenzen (tv)
  • 2001: Hundstage
  • 2002: Zur Lage: Österreich in sechs Kapiteln
  • 2003: Jesus, du weisst
  • 2006: Brüder lasst uns lustig sein (kr./sh.)
  • 2007: Import Export