English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Hra na plač The Crying Game

Hra na plač
Réžia: Neil Jordan
United Kingdom ,Japan , 1992, 112 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Ian Wilson
Scenár:Neil Jordan
Hrajú:Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whittaker, Miranda Richardson
Hudba:Anne Dudley, Boy George
Produkcia:Channel Four, Palace Production
Predaj:The Works

Fergus (Stephen Rea), člen IRA, po zbabranom únose britského vojaka Jodyho prichádza do Londýna, aby splnil posledné želanie svojho posledného zajatca – postaral sa o jeho milovanú Dil (Jaye Davidson). Fergus nechtiac a nevedome vstupuje do milostného romániku, ktorý leží za hranicami jeho heterosexuálnej skúsenosti, za hranicami rodovej „normálnosti“.

Fergus akoby bol postavou, ktorá bola napísaná, aby pomohla divákom v zdraví prežiť šokujúcu skúsenosť úplného podkopania tradičných predstáv o princípoch fungovania mužskej heterosexuálnej (diváckej) túžby.

Britsko-japonské koprodukčné dielo írskeho režiséra Neila Jordana sa stalo jedným z najúspešnejších filmov roku 1992. Okrem neočakávanej diváckej priazne získal niekoľko prestížnych ocenení, vrátane Oscara za scenár a ocenenie BAFTA – Cenu Alexandra Kordu za najlepší britský film roka.

Neil Jordan
Neil Jordan (1950, Sligo) spisovateľ a svetoznámy filmový režisér.

„Jediným dôvodom, prečo som niekedy chcel robiť filmy, sú postavy, ktoré pociťujú niečo, čomu samé nerozumejú. Neverím, že sme výsostne racionálne bytosti. Neverím, že je možné príhodným spôsobom objasniť naše správanie.“ Neil Jordan

Filmografia

  • 1982: Angel
  • 1984: The Company of Wolves
  • 1986: Mona Lisa
  • 1988: High Spirits
  • 1989: We’re No Angels
  • 1991: The Miracle
  • 1992: The Crying Game
  • 1994: The Interview With the Vampire
  • 1996: Michael Collins
  • 1997: The Butcher Boy
  • 1999: In Dreams; The End of the Affair
  • 2000: Not I (kr./sh.)
  • 2002: The Good Thief
  • 2005: Breakfast on Pluto; 2006: The Brave One