English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Hallam Foe Hallam Foe

Hallam Foe
Réžia: David Mackenzie
United Kingdom , 2007, 96 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Giles Nuttgens
Scenár:Ed Whitmore, David Mackenzie podľa románu / based on the novel by Peter Jinks
Hrajú:Jamie Bell, Sophia Myles, Ciarán Hinds, Jamie Sives, Maurice Roeves, Ewen Bremner, Claire Forlani, Ruthie Milne
Produkcia:Sigma Films
Predaj: Independent Film Company

Odkedy sa Hallamova matka utopila, prenasleduje ho jediná otázka: vošla do vody dobrovoľne alebo jej smrť má niekto na svedomí? Chlapec je presvedčený, že jeho matku niekto zabil. Má aj reálne podozrenie na vraha, ktorým by mohla byť jeho príťažlivá macocha Verity. Aby získal dôkaz, uchyľuje sa do svojej skrýše vo vysokom strome a odtiaľ ďalekohľadom sleduje ju a svojho otca vo vidieckom sídle v škótskej vysočine. Čím viac ale verí, že Verity je vinná, tým viac ho priťahuje. Keď už nie je ďalej schopný odolávať jej zvádzaniu, utečie do Edinburghu. Tam sa zoznámi s hotelovou pracovníčkou Kate, ktorá mu veľmi pripomína jeho matku. Získa prácu v rovnakom hoteli a z protiľahlej veže teraz sleduje ďalekohľadom mladú ženu v jej intímnych chvíľach. Démoni minulosti sa v Hallamovi opäť prebudia, keď je prinútený vrátiť sa k otcovi a Verity.

David Mackenzie

David Mackenzie (1966, Corbridge, Škótsko) je  bratom herca Alastaira Mackenzieho, ktorý si  zahral v jeho prvom krátkom filme California  Sunshine (1997), a takisto aj v jeho celovečernom debute z roku 2002. Medzinárodnú reputáciu si  Mackenzie získal filmom Mladý Adam (uvedeným na MFF Bratislava 2005), nakrúteného na motívy románu škótskeho beatnického  básnika Alexandra Trocchiho. Získal  cenu Michaela Powella za najlepší britský film v Edinburgu a v roku 2003 bol nominovaný na  Európsku filmovú cenu v kategórii Európsky objav roka.

Filmografia

  • 1998: California Sunshine (kr./sh.)
  • 1999: Somersault (kr./sh.)
  • 2000: Marcie’s Dowry (kr./sh.)
  • 2002: The Last Great Wilderness
  • 2003: Young Adam
  • 2005: Asylum
  • 2007: Hallam Foe