English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Glastonbury Glastonbury

Glastonbury
Réžia: Julien Temple
United Kingdom , 2006, 135 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Kamera:Ben Smithard, Julien Temple
Hrajú:Účinkujú/Cast: Coldplay, Björk, David Bowie, Paul McCartney, Nick Cave And The Bad Seeds, Joe Strummer, Morrisey
Hudba:rôzne piesne/various songs
Produkcia:NewHouse Nitrate Productions Ltd., Glastonbury Festivals Limited
Predaj:HanWay Films
Distribúcia:Hollywood Classic Entertainment

Glastonbury je malé mesto (8 800 obyvateľov) v anglickom Somersete, vzdialené 50 kilometrov od Bristolu. Známe je svojou históriou, legendami a mýtmi, ktoré sú s mestom spojené. Celosvetovú slávu mu ale priniesol najmä hudobný festival Glastonbury, ktorý sa koná 9 km východne od mesta.

V roku 1970 počas jedného víkendu vpustil mladý farmár Michael Eavis na svoj pozemok 1 500 ľudí. Každý z nich zaplatil 1 libru, aby mohol na pódiu uvidieť pár popových a folkových skupín. A festival v Glastonbury bol na svete.

Nápaditou kombináciou hudby, unikátnych záberov z jednotlivých ročníkov (450 hodín nakrútil sám Temple) a rozhovorov s fanúšikmi i účinkujúcimi hudobnými legendami sa režisérovi podarilo zachytiť neskrotnú energiu jedného z najstarších hudobných festivalov na svete.

Čakajú na vás Coldplay, Primal Scream, Blur, David Bowie, Björk, Morrisey, Scissor Sisters, The Chemical Brothers, Radiohead, Paul McCartney, Nick Cave, R.E.M. a mnoho ďalších hviezd.

Julien Temple

Julien Temple (1953, Londýn) vyštudoval architektúru a históriu na King’s College v Cambridgi, neskôr navštevoval Národnú filmovú školu v Londýne. V roku 1979 nakrútil svoj debut The Great Rock’n’Roll Swindle a od tých čias sa takmer výlučne zameriava na hudobné filmy a dokumenty. Okrem filmov režíroval i videoklipy pre Blur, Davida Bowieho, Neila Younga, The Rolling Stones, Toma Pettyho, Whitney Houston, či ZZ Topa. Na MFF Bratislava 2007 budú uvedené tri jeho filmy, vrátane novinky Joe Strummer: The Future is Unwritten, o frontmanovi skupiny The Clash.

Filmografia

  • 1980: The Great Rock ‘n’ Roll Swindle
  • 1981: The Comic Strip (kr./sh.)
  • 1982: The Secret Policeman’s Other Ball
  • 1983: Mantrap (video)
  • 1984: The Secret Policeman’s Private Parts
  • 1986: Absolute Beginners
  • 1987: ep. Rigoletto z/from Aria
  • 1987: Running Out of Luck
  • 1988: Earth Girls Are Easy
  • 1991: Rolling Stones: Live at the Max
  • 1996: Bullet
  • 1998: Vigo
  • 2000: Pandaemonium
  • 2000: The Filth and the Fury
  • 2006: Glastonbury; Joe Strummer: The Future Is Unwritten