English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Dva v jednom Dva v odnom

Dva v jednom
Réžia: Kira Muratova
Russian Federation ,Ukraine , 2007, 120 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera: Vladimir Pankov
Scenár:Renata Litvinova, Jevgenij Golubenko
Hrajú:Bogdan Stupka, Renata Litvinova, Natalia Buzko, Alexandr Baširov, Nina Ruslanova
Hudba:Valentin Silvestrov
Produkcia:Sota Cinema Group, Odessa Film Studio
Predaj:Sota Cinema Group

Každý nový film Kiry Muratovej sa spája s veľkými očakávaniami. Jej najnovšie dielo Dva v jednom je meditáciou v dvoch častiach. Prvá sa odohráva v divadle počas skúšky, keď sa v zákulisí nájde mŕtve telo. V druhej časti sa stáva protagonistkou legendárna Renata Litvinova, preslávená excentrická herečka a režisérka, pravidelná spolupracovníčka Kiry Muratovej. Priznaná divadelnosť použitých prostriedkov, neustále inovácie, zmeny perspektívy a neočakávané formálne zvraty vo výrazovej rovine filmu vytvárajú opäť Muratovej typický, nikam nezaraditeľný, provokujúci režijný rukopis. Koniec koncov ide o režisérku, ktorá sa preslávila výrokom, že svoje filmy nerobí pre divákov (ktorí sú jej ľahostajní), ona robí filmy pre umenie. Táto zdanlivo anti-komerčná a anti-marketingová teória je pozoruhodná práve v súvislosti s tým, že Kira Muratova je extrémne populárna, má na celom svete oddaných divákov, ktorí na ňu nedajú dopustiť a aj keď sa jej filmy samozrejme nehrajú v multiplexoch, sú súčasťou programu všetkých významnejších artkín, archívov či inštitútov audiovizuálneho umenia. Film získal Cenu Nika 2007 za najlepší film zo stredoázijských krajín a Baltu.

Kira Muratova

Kira Muratova (1934, Soroki, Moldavsko) je jednou z prvých dám filmovej réžie vo svete a zároveň vedúcou osobnosťou tzv. umeleckého filmu v Rusku a na Ukrajine. Sama hovorí, že svoje filmy nerobí pre divákov – nehľadiac na to má po zrušení železnej opony obrovské úspechy doma aj v zahraničí. Jej filmy sú netypické, vyznačujú sa neortodoxným štýlom, neustálymi inováciami formy a hrou so žánrami. Niekoľko jej posledných filmov sa prezentovalo v uplynulých rokoch aj na MFF Bratislava.

Filmografia

  • 1962: U krutogo jara (spolurež./co-dir. A. Muratov)
  • 1964: Naš čestnyj chleb (spolurež./co-dir. A. Muratov)
  • 1967: Korotkije vstreči
  • 1971: Dolgije provody
  • 1978: Poznavaja belyj svet
  • 1983: Sredi serych kamnej
  • 1983: Deti podzemelia
  • 1987: Peremena učasti
  • 1989: Asteničeskij syndrom
  • 1992: Čuvstviteľnyj milicionier
  • 1994: Uvlečénia
  • 1996: Tri istorii
  • 1999: List do Ameryky
  • 2001: Vtorostepennyje ľudi
  • 2002: Čechovskie motivy
  • 2004: Nastrojčik
  • 2005: Spravka (kr./sh.)
  • 2007: Dva v odnom