English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Drobné kúzla Sztuczki

Drobné kúzla
Réžia: Andrzej Jakimowski
Poland , 2007, 95 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Adam Bajerski
Scenár:Andrzej Jakimowski
Hrajú:Damian Ul, Ewelina Walendziak, Rafal Guzniczak, Tomasz Sapryk, Iwona Fornalczyk, Joanna Liszowska
Hudba:Tomasz Gassowski
Produkcia:Zjednoczenie Artystów i Rzemielników Sp. z o. o.
Predaj:Zjednoczenie Artystów i Rzemielników Sp. z o. o.

Šesťročný Stefek sa vzprieči osudu. Verí, že reťaz udalostí, ktoré uvedie do pohybu, mu pomôže zblížiť sa s otcom, ktorý opustil jeho matku. Sedemnásťročná sestra Elka mu pomáha naučiť sa, ako si nakloniť osud malými obeťami. Drobné kúzla a náhody nakoniec privedú otca k prahu matkinho obchodu, ale veci sa aj tak pohnú nesprávnym smerom. Zúfalý Stefek sa rozhodne zvrátiť šťastie najriskantnejším trikom.

„Tento film je venovaný mojej sestre. Keď som bol malý chlapec a ona tínedžerkou, zvykla si posadiť ma na vrch šatníka. Vtedy som bol absolútne bezmocný a neschopný urobiť niečo hlúpe. Nanešťastie, tento čas už pominul.“ (Andrzej Jakimowski)

Andrzej Jakimowski

Andrzej Jakimowski (1963, Varšava) študoval filozofiu na Varšavskej univerzite a filmovú réžiu v Oddelení rozhlasu a televízie Krzysztofa Kieslowského na Sliezskej univerzite v Katoviciach. Svojím debutom Zažmúr oči získal veľké množstvo ocenení doma i v zahraničí. Jeho druhý hraný film vyhral viacero cien na národnom festivale v Gdaňsku 2007, medzi nimi aj Grand Prix. Film bol vo svetovej premiére uvedený na 64. festivale v Benátkach.

Filmografia

  • 1991: Poglos (kr./sh.)
  • 1993: Miasto cieni (dok./doc.)
  • 1996: Dzyn dzyn (dok./doc.)
  • 1997: Wilcza 32 (dok./doc.)
  • 2002: Zmruz oczy
  • 2007: Sztuczki