English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Divoká krása Savage Grace

Divoká krása
Réžia: Tom Kalin
Spain ,France ,United States , 2007, 95 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Juanmi Azpiroz
Scenár:Howard A. Rodman
Hrajú:Julianne Moore, Stephen Dillane, Eddie Redmayne, Elena Anaya, Unax Ugalde, Belén Rueda, Hugh Dancy
Produkcia:Monfort Producciones, Killer Films, Celluloid Dreams Productions
Predaj:Dreammachine
Distribúcia:Palace Pictures

Film na motívy románu Natalie Robins a Stevena M. L. Aronsona rozpráva neuveriteľný a predsa pravdivý príbeh Barbary Daly, ktorá sa vydala za spoločensky vysoko postaveného amerického “aristokrata” Brooksa Baekelanda, syna vynálezcu umelej hmoty známej ako bakelit. Veľmi krehký vzťah nesmierne bohatého manželského páru úplne rozbije syn Tony, z ktorého sa vykľuje homosexuál. Otec tento fakt odmieta akceptovať a Tony sa zbližuje s matkou. Aj sexuálne. Perverzne dekadentná historka nadobúda v podaní Toma Kalina rozmery gréckej tragédie. Tomu sú prispôsobené výrazové prostriedky, pomerne tradičné, zamerané v prvom rade na vykreslenie atmosféry interiérov. Vynikajúce minuciózne herecké prejavy sú tlmené ako osvetlenie a prispievajú k detailnému rozboru vzťahov medzi postavami, ktoré akoby vystúpili z románu Oscara Wilda Portrét Doriana Graya. 

Tom Kalin

Tom Kalin (1962) je scenárista, producent a režisér. Vďaka svojim filmom je považovaný za zakladajúceho člena hnutia New Queer Cinema, ktoré sa orientuje na zobrazovanie tematiky a problematiky homosexuálov a lesbičiek.

Filmografia

  • 1992: Nation (kr./sh.); Swoon
  • 1993: Geoffrey Beene 30 (kr./sh.)
  • 1994: Nomads (kr./sh.)
  • 1996: Plain Pleasures
  • 1999: Third Known Nest (kr. dok./sh. doc.)
  • 2003: The Robots of Sodom (kr./sh.)
  • 2007: Savage Grace