English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Cargo 200 Gruz 200

Bez obrázku
Réžia: Alexej Balabanov
Russian Federation , 2007, 90 min.
Film:35mm ,farebný
Kamera:Aleksander Simonov
Scenár:Alexej Balabanov
Hrajú:Agnija Kuznecova, Alexej Polujan, Leonid Gromov, Alexej Serebriakov, Jurij Stepanov, Leonid Bičevin
Produkcia:CTB Film Company
Predaj:Intercinema XXI Century

Nový retro-film Alexeja Balabanova vzbudil tento rok v Rusku veľmi rozporuplné reakcie. Cargo 200 sa zaoberá afgánskou vojnovou traumou a sovietskym šialenstvom, spletitý príbeh rozpráva o viacnásobnom znásilnení, totálnom alkoholizme, nekrofílii, maniakálnych policajtoch a brutálnych vraždách. Rozpráva o tom, ako sa doba vymkla z kĺbov a ako prestali platiť morálne či etické zásady. Morbídnosť Balabanovho filmu vyplýva z autenticity prostredia, v ktorom sa postavy pohybujú – preto je taký presvedčivý a málokoho necháva chladným. Alexej Balabanov prešiel vo svojej tvorbe pozoruhodným vývojom, nakrútil výtvarne pozoruhodné, experimentálne ladené filmy ako napríklad Šťastné dni či O netvoroch a ľuďoch, zároveň však režíroval profesionálne bezchybné žánrové, komerčne orientované filmy ako Brat, Brat 2 alebo Vojna. Jeho najnovší Cargo 200 je niečo medzi týmito dvoma vymedzeniami, je to pozoruhodne nakrútená esencia hnusu a šialenstva, ktorá má za cieľ šokovať a tak pravdepodobne prinútiť diváka k úvahám nad sebou samým.

Alexej Balabanov

Alexej Balabanov (1959, Sverdlovsk) študoval na Inštitúte cudzích jazykov a neskôr navštevoval kurzy scenáristiky a réžie v Moskve. V rokoch 1983 až 1987 pracoval ako asistent réžie a nakrúcal dokumentárne filmy. V hranom filme debutoval vynikajúcim, experimentálne ladeným čiernobielym dielom Šťastné dni (1991) a nasledoval Zámok podľa románu Franza Kafku. Komerčnejšie orientovaný film Brat (MFF Bratislava 1997) ho preslávil v zahraničí a zabezpečil mu finančnú a produkčnú podporu ako jednému z najzaujímavejších ruských režisérov svojej generácie.

Filmografia

  • 1989: Nasťa a Jegor
  • 1991: Sčastlivie dni
  • 1994: Zamok
  • 1995: Pribytie pojezda (ep. Trofim)
  • 1997: Brat
  • 1998: Pro urodov i ľudej
  • 2000: Brat 2
  • 2002: Vojna; Reka
  • 2005: Žmurki
  • 2006: Mne ne boľno
  • 2007: Gruz 200