English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
8. november - 14. november 2014
Facebook Email Print RSS

Bratia, zabávajme sa Brüder, lasst uns lustig sein

Bratia, zabávajme sa
Réžia: Ulrich Seidl
Austria , 2006, 1 min.
Film:35mm ,colour ,farebný
Hrajú:Spolupráca/Cooperation: Wolfgang Thaler, Ekkehart Baumung, Markus Davy, Veronika Franz, Heinz Hartel, Max Linder, Andrea Wagner
Produkcia:Ulrich Seidl Film Produktion
Predaj:Sixpack Film
Bratia, zabávajme sa. Režisér o fime:

„Bratia, zabávajme sa a statočne vzdorujme našim útrapám“ spievajú otroci v Mozartovej opery Zaide. V sprievode jej tónov sa dvaja muži v pološere oddávajú bezcieľnemu pôžitku – masturbujú, akoby im niekto prikázal dostať sa do nálady a užívať si. Ukojením pudu film predvída vytriezvenie z „opice“. A z Nietzscheho tvrdenia „všetka slasť chce večnosť” sa stáva večne nenaplnená utópia. A ani len Mozart s tým nič nezmôže.

Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (1952, Viedeň) je režisérom viacerých dokumentárnych filmov, ktoré získali mnoho ocenení. Patria medzi ne filmy ako Jesus, du weißt (Ježiš, ty vieš), Models (Modelky) a Tierische Liebe (Zvieracia láska). Jeho metódy, vďaka ktorým dosahuje vo svojich filmoch najväčšiu možnú autenticitu a prezentuje ľudí v ich najosamelejších a najintímnejších momentoch, vždy viedli k polemike. Jeho prvý hraný film Hundstage (Psie dni) vyhral v roku 2001 Zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Import Export je prvým filmom, ktorý Seidl aj produkoval.

Filmografia

  • 1980: Einsvierzig (kr./sh.)
  • 1982: Der Ball (kr./sh.)
  • 1990: Good News – Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern;
  • 1992: Mit Verlust ist zu rechnen;
  • 1994: Die letzten Männer (tv)
  • 1995: Bilder einer Ausstellung (tv);Tierische Liebe
  • 1997: Der Busenfreund (tv)
  • 1998: Models; Spass ohne Grenzen (tv)
  • 2001: Hundstage
  • 2002: Zur Lage: Österreich in sechs Kapiteln
  • 2003: Jesus, du weisst
  • 2006: Brüder lasst uns lustig sein (kr./sh.)
  • 2007: Import Export