English version
16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. november - 15. november 2014
Facebook Email Print RSS

Blízky priateľ Der Busenfreund

Blízky priateľ
Réžia: Ulrich Seidl
Austria , 1997, 60 min.
Film:betacam ,colour ,farebný
Kamera:Heinz Brandner, Jerzy Palacz, Hans Selikovsky, Peter Zeitlinger
Scenár:Ulrich Seidl
Hrajú:Rene Rupnik
Hudba:Walter Andreas Christen
Produkcia:Lotus-Film Ges.m.b.H.
Predaj:Lotus-Film Ges.m.b.H.

Film je príbehom päťdesiatnika Reného Rupnika, ktorý býva v malom tmavom viedenskom byte so svojou matkou, obklopený hromadou papiera a novín, ktoré zvykne zbierať na ulici. Vo svojich predstavách žije so Sentou Berger, slávnou viedenskou herečkou, ktorú odjakživa zbožňuje. Všetky jej filmy videl stokrát a má aj zbierku jej fotografií, no naživo sa s ňou stretol len raz.

Režisér o fime:

„Pre mňa je René Rupnik veľmi vzdelaný a inteligentný človek. S emóciami na úrovni dieťaťa je extrémnym príkladom sexuálnej neurózy a posadnutosti, ktorá sa ukrýva v mnohých mužoch – a ja nie som výnimkou.“

Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (1952, Viedeň) je režisérom viacerých dokumentárnych filmov, ktoré získali mnoho ocenení. Patria medzi ne filmy ako Jesus, du weißt (Ježiš, ty vieš), Models (Modelky) a Tierische Liebe (Zvieracia láska). Jeho metódy, vďaka ktorým dosahuje vo svojich filmoch najväčšiu možnú autenticitu a prezentuje ľudí v ich najosamelejších a najintímnejších momentoch, vždy viedli k polemike. Jeho prvý hraný film Hundstage (Psie dni) vyhral v roku 2001 Zvláštnu cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Import Export je prvým filmom, ktorý Seidl aj produkoval.

Filmografia

  • 1980: Einsvierzig (kr./sh.)
  • 1982: Der Ball (kr./sh.)
  • 1990: Good News – Von Kolporteuren, toten Hunden und anderen Wienern;
  • 1992: Mit Verlust ist zu rechnen;
  • 1994: Die letzten Männer (tv)
  • 1995: Bilder einer Ausstellung (tv);Tierische Liebe
  • 1997: Der Busenfreund (tv)
  • 1998: Models; Spass ohne Grenzen (tv)
  • 2001: Hundstage
  • 2002: Zur Lage: Österreich in sechs Kapiteln
  • 2003: Jesus, du weisst
  • 2006: Brüder lasst uns lustig sein (kr./sh.)
  • 2007: Import Export